Se naste o noua generatie de aur ?

Nationala de tineret a Romaniei a disputat al doilea meci din Campionatul European Under-21, meci castigat impotriva nationalei Angliei cu scorul de 4-2, dupa un prim succes impotriva nationalei de tineret a Croatiei, meci terminat cu scorul de 4-1 pentru tinerii nostri. Un meci de infart, care in minutul 74 era 0-0, un meci in care am transpirat, am urlat si ne-am bucurat. Dupa acest rezultat, echipa antrenata de Mirel Radoi se afla la doar un pas, si acesta foarte mic, de calificarea in semifinalele EURO U21.

Dupa cele doua meciuri in care Ianis, Puscas, Baluta si colegii lor s-au luptat eroic si au castigat intr-o maniera foarte buna ambele meciuri, cu totii ne intrebam daca aceasta va fi generatia care ne va face sa vorbim mai rar de Popescu, Petrescu si restul generatiei de aur, dar sa il repomenim cu drag pe Hagi. Cu siguranta nu ii vor putea face uitati, dar poate nu vom mai privi atat de nostalgici spre anii ’90. Poate ne vor face sa iesim din nou in strada! Speram ca nu vorbim prematur in termeni mari despre nationala de tineret, vrem sa traim din nou cu adevarat meciurile tricolorilor. Vrem ca toti comentatorii sportivi sa isi schimbe repertoriul enervant din “am scapat” si “mai trebuie sa rezistam putin” in “IANIIIIIIS!!!” si “IVAAAAN!!!”; din “avem noroc” si “reusim sa degajam” in “SENZATIONAL” si “GOOOOOOL”. Nu doar atat, dar vrem sa nu ii mai auzim cum fac calcule: ceilalti acum trebuie sa faca egal si atunci poate fac si ceilalti in deplasare un meci prost si pierd X puncte si la noi 1 plus 1 egal calificare.

Si totusi, ce am vazut la acesti jucatori de avem tot mai mari sperante?

Avancronica meci

(Sari peste avancronica si citeste concluziile de mai jos)

Tricolorii au inceput meciul in forta. Dupa doar 3 minute, Ianis Hagi a incercat un sut de la 40 de metri, care prinde pamantul, si este respins cu piciorul de catre portarul Henderson, iar 2 minute mai tarziu Ivan suteaza pe coltul scurt, dar Henderson respinge din nou.

Prima mare ocazie de gol vine in minutul 7, cand Puscas ii paseaza cu capul lui Ivan, care face o preluare buna cu pieptul si scapa singurul cu portarul, insa suteaza puternic pe langa poarta.

Urmeaza o lovitura libera pentru Anglia, in minutul 10, trimisa puternic, dar putin pe langa vinclul portii. Dupa lovitura libera executata de Maddison, Anglia pastreaza posesia mingii in urmatoarele momente de joc, insa ne aparam bine si respingem incercarile lor de atac, in timp ce tricolorii asteapta sa iasa pe contraatac.

In minutul 14 avem un contraatac rapid, insa Man suteaza slab si mingea este retinuta de Henderson in doi timpi. Englezii ne dau replica pe flancul drept al apararii noastre. care se termina cu un sut deviat in plasa laterala.

Gray are un moment bun in minutul 29 cand trece de 2 jucatori si centreaza pe jos, insa Manea respinge.

In minutul 32 avem un gol anulat corect, dupa ce Puscas primeste mingea in offside si centreaza la semi-inaltime pentru Man, care marcheaza. Urmeaza mai bine de 10 minute de posesie pentru englezi si pe finalul reprizei au o ocazie mare de gol, insa Radu are un reflex bun si apara sutul de la distanta al lui Mount.

A doua reprinza incepe la fel de intens cum a inceput si prima, cu ocazia uriasa a Angliei din corner si un sut la coltul scurt respins al lui Ianis Hagi.

In minutul 54, Puscas se lupta si castiga mingea in flancul stang, dupa care centreaza pentru Man in mijlocul careului, insa Man reia cu capul peste poarta.

In minutul 59, nou intratul Foden suteaza periculos si Radu apara cu o interventie foarte buna, iar un minut mai tarziu un nou sut din partea lui Maddison este din nou salvat de Radu.

Jocul se intensifica si, dupa o centrare buna din corner a lui Ianis, reluata spre poarta cu capul de Pascanul, Anglia devine tot mai periculoasa cu atacuri rapide si taioase, insa englezii, chiar daca isi creeaza oportunitati si suteaza spre poarta, nu gasesc spatiul portii.

In minutul 74 intra Vlad Dragomir care, la prima faza la care participa, centreaza excelent in careu. Puscas nu reuseste sa dea cu capul si mingea il depaseste, insa este recuperata in careul advers de Coman, care obtine un penalty cand incearca sa dribleze.

Penalty-ul este executat de George Puscas, care trage slab, insa plasat, si marcheaza al doilea gol la EURO U21.

In urma celebrarii golului, Puscas primeste un galben pentru ca si-a dat jos tricoul.

Extazul nostru dureaza putin: in minutul 79, Gray are un sut puternic si plasat si Radu nu mai are nici o sansa sa apare.

Golul englezilor este urmat de inca doua ocazii mari ale Angliei, insa Radu ne reaminteste ca e cu siguranta viitorul portar al nationalei mari.

In minutul 85, Ianis speculeaza o greseala a fundasului central englez, preia cu dreptul si suteaza in gol cu stangul, imparabil.

Pentru a doua oara in aceasta partida suntem egalati rapid; Abraham profita de o gafa a apararii si suteaza in diagonala pentru 2-2 in minutul 86.

Trec doar 3 minute si Florinel Coman inscrie pentru 3-2, ajutat de o gafa a portarului. Nu mai respiram. In minutul 74 era 0-0 si a urmat o cascada de goluri.... in 15 minute, dupa 5 goluri, urlam de bucurie, dar suntem si ingrijorati dupa ce de 2 ori am fost egalati rapid.

In minutul 90, Radu apara senzational si acum ne mai relaxam rapid. Nu mai suntem egalati.

E minutul 90+2 si Florinel Coman suteaza extraordinar pentru 4-2. Da, acum urlam cel mai tare!!! STIM CA AM CASTIGAT!!!

Concluzii

Dupa primele doua meciuri, putem sa ne conturam cateva concluzii si sa speculam care sunt punctele bune si unde suntem vulnerabili.

Avem o echipa plina de ambitie. Cand am auzit ca Razvan Marin nu este lasat sa mearga alaturi de colegi la EURO U21, am fost dezamagiti, iar cand si Denis Dragus a parasit cantonamentul accidentat, am inceput sa fim putin ingrijorati. Insa, si fara ei, nationala de tineret s-a descurcat de minune pana acum. Vom incepe prin a evidentia punctele forte.

  1. 1. Avem portar! Parerile sunt impartite cand vine vorba despre Tatarusanu, insa in privinta lui Andrei Radu lucrurile sunt foarte clare.
  2. 2. Verticalizam! Construim bine pe faza de atac si ne putem crea ocazii bune.
  3. 3. Contraatac! Stim profita dupa momentele de posesie prelungita ale adeversarilor.
  4. 4. Avem atacant! Ne era dor de un atacant complet, un atacant care sa aiba viteza, care sa se bata pentru fiecare minge si care sa stie nu doar sa suteze, ci si sa dea cu capul.
  5. 5. Avem tupeu! Urmarim nationala mare si in timpul atacurilor urlam de 1000 de ori la jucatori, prin televizor, in speranta ca ne vor auzi: “SUT!!!”. Se pare ca la mijlocasii nationalei de tineret nu mai trebuie sa facem acest lucru. Stim ca Razvan Marin incearca poarta. Acum am vazut ca si Coman o face, si Ianis Hagi.
  6. 6. Avem echipa! Este un merit colectiv. De la Academia lui Hagi (inca de cand organiza cupa Danone si ne amintim de poza cu Baluta la 10 ani langa Hagi), la jucatorii care de mici au mers la echipele mari din Europa, la Viitorul lui Hagi si la modul in care i-a adus Mirel Radoi pe toti la un loc.

Suntem plini de entuziasm si ne place ce vedem. Avem mari sperante si, in sfarsit, traim din nou pentru ROMANIA! Hai ROMANIA! Hai tricolorii!!! Insa trebuie sa revenim cu picioarele pe pamant si sa constientizam ca suntem si vulnerabili.

  1. 1. Flancurile vulnerabile. Majoritatea atacurilor periculoase au pornit din flancuri, unde uneori suntem depasiti cu prea mare usurinta.
  2. 2. Apararea la limita careului mare. Sunt momente in care ne lasam dominati, ca sa profitam de contraatacuri. Insa central ne lasam pasati mult prea usor si faultam mult prea des, oferind adversarilor lovituri libere periculoase.
  3. 3. Neatentia. Altfel nu ne explicam cum am putut fi egalati atat de rapid, de doua ori. Si era sa se intample si a treia oara.

 

Da, este o generatie extraordinara! Da, se poate! Am asteptat mult sa ne bucuram din nou pentru tricolori cum am putut-o face acum. Si suntem aproape convinsi ca in curand o vom putea face si la echipa mare. Asa ca, in incheiere, avem un singur lucru de spus:

Multumim, Radu !
Multumim, Manea !
Multumim, Nedelcearu !
Multumim, Pascanu !
Multumim, Stefan !
Multumim, Cicaldau !
Multumim, Baluta !
Multumim, Man !
Multumim, Hagi !
Multumim, Ivan !
Multumim, Puscas !
Multumim, Coman !
Multumim, Dragomir !
Multumim, Nedelcu !

Multumim baieti !!!

Si nu in ultimul rand, felicitari regelui Gica Hagi, care a preluat mari talente, le-a modelat si a creat niste mari jucatori, cu personalitate, care se bat de la egal la egal cu marii Europei!